De ce să utilizezi PRP în ginecologie?

Tratamentul cu plasmă bogată în trombocite (PRP) este utilizat pentru tratamentul unui spectru larg de afecțiuni medicale. Cele mai importante efecte ale acestuia sunt stimularea regenerării celulare, neovascularizarea și sinteza celulelor sănătoase. Aceste lucruri favorizează vindecarea naturală a organismului, de aceea tratamentul este folosit în medicina ortopedică, sportivă, stomatologie, dermatologie, urologie sau ginecologie. În acest articol ne vom concentra atenția asupra utilizării PRP-ului în ginecologie, utilizări susținute și de dovezi științifice.

La baza PRP stă procesul natural de vindecare a organismului, cunoscut și sub numele de proces de coagulare a sângelui. Acest proces se activează atunci când apare un traumatism sau o leziune la nivel tisular, moment în care oganismul trimite trombocitele în acea zona. Trombocitele eliberează factori de creștere la nivelul zonei lezate, susținând în acest mod coagularea și regenerarea tisulară.

Metoda de prepareare a PRP-ului

  • Se extrag 15-50 ml de sânge venos din antebrațul pacientului, depozitați în eprubete care conțin anticoagulant, precum eprubetele PRP Plasmogel. (Întreg procesul se recomandă a fi efectuat la temperaturi între 21°C până la 24°C pentru a preveni activarea trombocitelor în timpul centrifugării.)
  • Sângele este centrifugat la 1.200 rpm pentru 12 minute, într-o centrifugă specială pentru PRP.
  • Centrifugarea determină separarea sângelui în trei straturi: un strat superior format din trombocite si globule albe, un strat intermediar format din globule albe și un strat inferior cu globule roșii.
  • Straturile inferioare și intermediare sunt transferate într-o eprubetă sterilă goală.
  • Plasma rămasă este centrifugată din nou la 3300 rpm pentru 7 minute pentru a facilita depunerea eritrocitelor și trombocitelor pe fundul eprubetei.
  • Cele două treimi superioare din plasmă sunt aruncate deoarece reprezintă plasmă săracă în trombocite.
  • Compusul rămas în treimea inferioară (5 mL) este omogenizat pentru a crea PRP-ul.
  • PRP-ul poate fi folosit pentru injectare.

Afecțiuni ginecologice ce pot fi tratate cu PRP

Ectopia cervicală

Ectopia cervicală reprezintă proliferarea celulelor care căptușesc interiorul canalului cervical la suprafața exterioară a colului uterin. Acest lucru poate provoca durere și sângerare în timpul sau după actul sexual. Un studiu realizat de Hua ș.a. a comparat eficacitatea terapiei PRP cu tratamentul laser în această afecțiune. Cercetătorii au folosit PRP de două ori, la un interval de o săptămână, pe 60 de pacienți, în timp ce tratamentul cu laser a fost folosit la alți 60 de pacienți în același interval. Ei au descoperit că rata de vindecare completă a fost de 93,7% pentru PRP și 92,4% pentru laser. Rata efectelor secundare ale tratamentului (secreții vaginale sau sângerare vaginală) a fost mult mai mică în grupul PRP decât în ​​grupul cu laser (p<0,01). În plus, în cazul tratamentului cu PRP, timpul de vindecare a țesuturilor a fost mai mic decât tratamentul cu laser.

Infertilitatea

PRP-ul este utilizat într-o serie de tratamente pentru infertilitate. Două dintre acestea sunt injecția intrauterină și fertilizarea în vitro, în cazul cărora PRP-ul este folosit pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea ovulelor și pentru a îngroșa mucoasa uterului care poate crește receptivitatea endometrială în timpul transferului embrionar.

Distrofia vulvară

PRP-ul a fost studiat împotriva mai multor afecțiuni dermatologice și autoimune care nu răspund la corticosteroizi, cum ar fi lichenul scleros (LS) și eczema.

LS afectează vulva și provoacă cicatrici extinse, cu pierderea progresivă a labiilor mici și îngroparea clitorisului. LS provoacă, de asemenea, prurit progresiv și sângerare genitală. Are un impact considerabil asupra pacienților afectați din cauza perturbării plăcerii sexuale.

Această afecțiune este tratată cu corticosteroizi topici și sistemici. Aplicarea PRP a fost încercată într-un studiu realizat de Behnia-Willison ș.a la 28 de pacienţi rezistenți la tratamentul cu corticosteroizi. Cercetătorii au injectat PRP în vulvă într-un model de evantai. Pacienții au primit trei tratamente la intervale de 4 până la 6 săptămâni și au repetat tratamentul la 12 luni. Aproape toți pacienții au prezentat îmbunătățiri clinice în dimensiunea leziunilor lor, iar la 28,6% dintre pacienți, leziunile au dispărut complet după tratamentul cu PRP. Au fost raportate dureri minime și nicio complicație. Ei au ajuns la concluzia că injecțiile cu PRP ar putea fi considerate o terapie eficientă pentru LS.

Tratament adjutant în chirurgia reconstructivă pentru cancerul vulvar

Morelli ș.a. a efectuat un studiu retrospectiv al pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer vulvar (vulvectomie radicală). Scopul studiului lor a fost de a evalua eficacitatea utilizării tratamentului cu plasmă bogată în trombocite la femei după o astfel de intervenție. Ei au împărțit pacienții în două grupuri: grupul A (10 persoane), cărora li s-a aplicat PRP pe breșa vaginală în timpul intervenției chirurgicale reconstructive și grupul B (15 persoane), care au suferit doar intervenția chirurgicală. 

Ei au calculat rate semnificativ mai scăzute de infecție (p= 0,032) și necroză a rănilor vaginale (p= 0,096) în grupul A. De asemenea, în același grup, au constatat o reducere a ratei febrei postoperatorii, o spitalizare mai scurtă și o vindecare mai rapidă a rănilor.

Insuficiența ovariană

Insuficiența ovariană prematură se poate manifesta  printre femeile cu vârste mai mici de 40 de ani, a căror funcție ovariană încetează să mai funcționeze adecvat, ceea ce duce la eliminarea ovulelor în mod neregulat și risc ridicat de infertilitate.

În cazul sindromului de insuficiență ovariană, tratamentul cu PRP favorizează întinerirea ovariană. PRP-ul injectat în ovare la femeile aflate la menopauză și perimenopauză poate reporni ciclul menstrual, ceea ce face posibilă prelevarea și fertilizarea ovulelor produse de ovar la momentul respectiv.

Mai multe aplicații ale PRP-ului în ginecologie puteți afla și învăța la cursul de tratamente combinate de la Italtrade din 26 februarie 2022.

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.