Cum tratăm psoriazisul

Psoriazisul este considerat o disfuncție a sistemului imunitar și se poate dezvolta în orice parte a corpului, pe piele, dar în mod special apare în zona coatelor, genunchilor, mâinilor sau scalpului.

Cum se manifestă psoriazisul?

Această afecțiune cronică și necontagioasă a pielii determină creșterea rapidă a celulelor pielii, ceea ce determină apariția unor pete groase albicioase sau roșiatice pe piele (plăci) care variază în dimensiuni.

Plăcile pot provoca mâncărime, roșeață și sensibilitate.

Alte simptome includ apariția mătreții, durerile articulare și unghii îngroșate.

La cine poate apărea psoriazisul?

Boala poate apărea la oamenii de orice vârstă, inclusiv la infanți și se manifestă prin focare cu perioade de remisie și ameliorare. Pentru majoritatea oamenilor, boala este relativ ușoară, cu plăci mici care nu le afectează viața socială sau profesională. Pentru alții în schimb, plăcile se pot întinde pe suprafețe mari și le pot provoca mâncărimi intense, ceea ce este incomod și le poate afecta starea de bine.

Care sunt cauzele psoriazisului?

Ca în cazul oricărei boli autoimune, psoriazisul este determinat de un sisimte imunitar reactiv. Factorul genetic este prezent, deci dacă un părinte are această afecțiune, există șanse ca și copilul să o moștenească.

Factorii care declanșează plăcile de psoriazis sunt aerul uscat sau temperaturile scăzute, consumul de alcool, infecțiile bacteriene sau virale, stresul și chiar unele medicamente care conțin litiu sau beta-blocante.

Câte tipuri de psoriazis există?

Psoriazisul gutat este mai frecvent întâlnit la copii și adolescenți, însă poate să se dezvolte și la adulți. Prezintă adesea pete mici, roșiatice, acoperite de scuame albe, localizate pe piept, abdomen, brațe și/sau coapse. Acest tip de psoriazis poate fi legat de infecțiile cu streptococi.

Psoriazisul inversat afectează în mod obișnuit zona axilelor, zona inghinală, organele genitale și pielea de sub sân. Se prezintă sub formă de zone netede, lucioase și roșii ale pielii, adesea fără scuame.

Psoriazisul pustular este de două feluri. Poate să fie localizat, ceea ce înseamnă că poate apărea doar într-o anumită parte a pielii (de obicei, pe mâini și picioare), sau poate fi generalizat (prezent pe zone extinse ale corpului). Forma generalizată poate avea simptome precum febră, hipocalcemie (nivel scăzut de calciu în sânge), sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS) și sepsis. Psoriazisul pustular generalizat poate pune în pericol viața pacientului.

Psoriazisul eritrodermic este formă rară, dar foarte severă de psoriazis, în care pielea devine roșie, prezintă mâncărimi și solzi și poate acoperi mare parte sau întregul corp. Această afecțiune poate fi însoțită de febră, frisoane, deshidratare și predispoziție la infecții.

Cum se tratează psoriazisul?

Există trei tipuri principale de tratamente pentru psoriazis: tratamentele topice, terapia cu ultraviolete și medicamentele administrate oral sau prin injecții.

Tratamente topice

Corticosteroizii topici sunt sunt cei mai frecvent prescriși pentru tratarea psoriazisului ușor până la moderat. Acestea încetinesc reînnoirea celulară prin suprimarea sistemului imunitar, ceea ce reduce inflamația și poate ameliora mâncărimile.

Cremele cu vitamina D, adică analogi ai vitaminei D care se vând cu prescripție medicală și care conțin o formă sintetică de vitamina D

Retinoizii topici sunt derivați speciali ai vitaminei A și pot diminua inflamația apărută în psoriazis.

Acidul salicilic este un ingredient celebru în produsele de îngrijire a pielii. Tratamentele cu acid salicilic sunt disponibile fără prescripție medicală, iar acestea favorizează descuamarea celulelor moarte ale pielii și poate fi utilizat în tratamentul psoriazisului.

Fototerapia

Atunci când sunt expuse la razele UV în lumina soarelui sau la lumina artificială, celulele T activate din piele mor, ceea ce încetinește reînnoirea pielii și reduce descuamarea și inflamația.

Dozele controlate de lumină UVB de la o sursă de lumină artificială pot îmbunătăți simptomele ușoare până la moderate ale psoriazisului. Fototerapia cu UVB, denumită și UVB în bandă largă, poate fi utilizată pentru a trata pete unice, psoriazisul răspândit și psoriazisul care rezistă la tratamentele topice.

Medicamente orale sau injectabile

Metotrexatul ușurează simptomele psoriazisului prin diminuarea producției de celule cutanate și suprimarea inflamației. De asemenea, poate încetini progresia artritei psoriazice la unele persoane. Metotrexatul este bine tolerat în doze mici, dar poate provoca dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare și oboseală.

psoriazisul

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.