Despre lipoaspirație cu dr. Alex Lupoi

despre lipoaspiratie

Ce este lipoaspirația?

Pe scurt, reprezintă aspirarea țesutului adipos cu ajutorul unei canule și a unui vacuum. Poate fi considerată, în general, o procedură estetică, dar are și unele indicații terapeutice, cum ar fi reconstrucțiile de sân și alte reconstrucții.

În jurul acestei intervenții s-au format și unele mituri care o compară cu o metodă de slăbit. Deși într-un fel slăbești, dacă ești supraponderal, este mai utilă chirurgia bariatrică. Dar, cu adevărat, este o procedură strict pentru țesutul adipos. Celulita? Alte iregularități ale pielii? Nu o să ai nevoie de liposucție în aceste cazuri!

Care sunt riscurile?

Lipoaspirația are niște riscuri particulare, motiv pentru care e bine să mergi la un medic specializat:

  • Iregularități ale conturului. Adică zone în care s-a aspirat mai mult țesut adipos și pielea ta nu se vindecă bine sau canula folosită ți-a lăsat niște urme care vor fi vizibile și după retragerea inflamației.
  • Seroame. Niște lichid acumulate sub piele. Din fericire se aspiră cu o seringa, deci nu sunt permanente.
  • Puncția organelor interne. Una dintre cele mai serioase complicații, care necesită reparare chirurgicală DE URGENȚĂ.
  • Embolia grăsoasă. Practic o bucată de grăsime intră într-un vas de sânge pe care îl blochează la un anumit nivel. Deși rară, această complicație este posibilă și de aceea este important ca medicul care face procedura să fie chirurg plastician sau chirurg generalist pentru a înțelege anatomia zonei.

Câte tipuri de lipoaspirație există?

 În funcție de zona țintă si de efectul dorit, medicul plastician are mai multe opțiuni:

  • Lipoaspirația cu soluție tumescentă. Practic se folosește un amestec de ser fiziologic cu adrenalină și uneori lidocaină și reprezintă cea mai comună metodă. Există dezbateri în comunitatea medicală dacă adăugarea lidocainei este toxică pentru adipocite sau dacă efectul anestezic merită riscurile pentru adipocite.
  • Lipoaspirația cu ultrasunete. Tehnologia se numește Vaser și ajută la creearea unui contur mai bun. Este o tehnică din ce în ce mai folosită datorită rezultatelor bune și ușurintei cu care se face.
  • Lipoaspirația „Power assisted”. Scoate mai mult țesut adipos, mai rapid și cu mai multă precizie. În rest este o tehnică similară cu prima.
  • Lipoaspirația cu radiație termică adăugată. Tehnica aceasta ajută și la contacția pielii pentru a nu rămâne “întinsă” după extracția țesutului adipos și la un proces de eliminare adițională a țesutului adipos. 

La fiecare tehnică este importantă folosirea unor canule de calitate cum ar fi canulele Softfil sau TSK.

Care sunt zonele țintă?

Lipoaspirația se poate folosi pentru mai multe zone cu diferite scopuri. Cele mai comune sunt zonele din regiunea abdominală (flancurile, zona drepților abdominali, etc), picioarele și zona “gușei”. 

Aspirația se poate face strict cu scopul de a micșora numărul de adipocite și implicit volumul zonei respective, cât și pentru a extrage țesutul adipos pentru a fi introdus în alte zone (cum ar fi în regiunea fesieră pentru BBL sau în sani pentru fie mărire de volum, fie în reconstrucția de sân)

Este foarte important să se folosească canulele corespunzatoare atât pentru lipoaspirație cât și pentru adăugarea țesutului adipos. Asta înseamnă folosirea unei canule cu un diametru adaptat pentru volumul zonei respective și cu un diametru corespunzator pentru inserarea țesutului adipos purificat. De exemplu nu ai folosi aceeași canulă pentru o lipoaspirație în zona “gușei” și pentru lipoaspirație în zona abdomenului, nu?

Un alt aspect important este folosirea unor canule care se vor înfunda foarte greu. Este un proces laborios atât să le cureți cât și extracția constantă și uniformă a țesutului adipos!

dr. alex lupoi

Cine poate fi un bun candidat pentru lipoaspirație?

Există mai multe criterii care te pot face potrivit pentru o asemenea intervenție și ar fi bine să le îndeplinești pe toate cele enumerate mai jos pentru a fi sigur că corpul tău va răspunde bine la intervenția chirurgicală.

Lipoaspirația este potrivită pentru persoanele care încearcă deja de ceva vreme să slăbească prin dietă și sport, dar acest lucru nu este suficient. Ele pot observa unele depozite de grăsime încăpățânate care nu vor să dispară și abia atunci se pot gândi la lipoaspirație ca la o ultimă metodă de tratament.

Un pacient cu o piele elastică și fermă va putea face această intervenție fără grija că în urma acesteia va rămâne cu o piele laxă care va necesita o altă intervenție de îndepărtare. Mai mult, este important ca pacientul să fie foarte aproape de greutatea ideală când se decide să efectueze lipoaspirația. Orice efort de a elimina cantități mari de grăsime poate fi periculos și poate dăuna organismului.

O altă recomandare ar fi ca starea de sănătate a pacientului să fie în general bună, pentru ca perioada de recuperare să se desfășoare rapid și fără probleme.

Perioada post-procedură

Cu câteva luni înainte de procedură, pacientul ar trebui să înceapă un program de antrenament intens pentru a-și defini musculatura abdominală sau a zonei țintă. După ce stratul de grăsime va fi îndepărtat, va rămâne, în aceste cazuri, o zonă tonifiată pe care să o expună în continuare.

Fumatul ar trebui oprit măcar o perioadă înainte de intervenție și în perioada de recuperare. Nicotina scade fluxul sanguin și îngreunează perioada de recuperare. În general, tutunul dăunează inimii și vaselor de sânge, contribuie la inflamație și crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Pacienții nu ar trebui să ia medicamente înainte de operație, deoarece acestea pot crește sângerarea, dar cel mai bine discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei.

Zona unde se efectuează lipoaspirația nu ar trebui rasă, din cauza șansei de apariție a părului încarnat, ceea ce crește posibilitatea de infecție.

Cineva ar trebui să conducă pacientul spre și dispre cabinetul medicului, iar pacientul nu trebuie să poarte haine strânse la programarea pentru operație.

Perioada de recuperare după lipoaspirație

Pacientul va avea nevoie de câteva zile libere pentru a se recupera acasă. Pe răni vor fi aplicate pansamente și va fi necesar să poarte îmbrăcăminte de compresie pentru o perioadă. Pacienții pot prezenta dureri pentru care medicul le va recomanda unele analgezice pentru ameliorarea. Unele persoane pot avea nevoie de o scurtă perioadă de spitalizare. După operație va apărea un edem, iar după ce acesta va scădea, pacientul poate vedea rezultatele. Rezultatul final se poate observa, în unele cazuri, chiar și la 6 luni de la operație.

By Alex Lupoi, chirurg plastician

 Andreea Panait, jurnalist medical

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.