Lipoedemul, simptome și diagnostic

Lipoedemul este o afecțiune cronică care provoacă o acumulare anormală de depozite de grăsime, cel mai frecvent la nivelul picioarelor și al brațelor, dar și în zona feselor și a șoldurilor. Boala afectează doar femeile și poate fi împărțită în trei faze diferite. Primele simptome ale acestei boli sunt, de obicei, senzații de tensiune și durere în zonele afectate.

Ne-am întâlnit recent cu pacienta Mirijam, care a suferit în trecut de această boală. Mirijam are acum 31 de ani și a fost diagnosticată cu lipoedem acum 8 ani.

În interviul următor, veți afla despre dificultățile cu care s-a confruntat Mirijam înainte de a fi diagnosticată și despre modul în care aceasta i-a schimbat ulterior viața.

Mirijam, cu ce probleme te confruntai înainte de a te decide să consulți un medic?

Lucrez ca coafeză, așa că îmi petrec toată ziua în picioare. Simțeam multă durere în picioare, care erau umflate și destul de rigide. Aveam impresia că am „picioare grase” și credeam că sufăr de prea multă retenție de apă.

lipoedem

Ai putea să descrii puțin mai bine dificultățile pe care le întâmpini?

Mai presus de toate, sufeream de multe dureri cauzate de senzația de presiune în membrele inferioare, iar pielea de pe picioare era foarte sensibilă și tensionată. Printre altele, vânătăile frecvente sunt, de asemenea, un simptom al lipoedemului. În general, ești foarte limitat în propria mișcare, iar senzația de tensiune și presiune este însoțită de durere. De asemenea, m-am luptat cu pielea ca o coajă de portocală, dar, după cum am aflat mai târziu, nu era celulită, ci mai degrabă un rezultat al bolii – lipoedemul.

Au fost afectate doar picioarele?

Inițial, au fost doar picioarele, dar mai târziu au început să mi se umfle și brațele. De fapt, am decis să consult un medic datorită mamei mele, care a observat umflarea brațelor și s-a îngrijorat.

Cărui medic te-ai adresat?

Prima dată mi-am vizitat medicul de familie, dar lipoedemul poate fi diagnosticat doar în cabinetul unui angiolog, flebolog sau într-o clinică specializată în tratarea varicelor. În cazul meu, am fost supusă unei examinări a grăsimii subcutanate într-o clinică de tratare a varicelor și, ulterior, am fost diagnosticată cu lipoedem.

Care crezi că sunt cauzele lipoedemului?

Din fericire, lipoedemul a devenit un subiect frecvent discutat în ultimii ani. Cu toate acestea, atunci când am fost diagnosticată, în urmă cu 8 ani, nu era încă o boală foarte cunoscută.

După diagnostic, am căutat multe informații care sugerează că este o boală hormonală. Sunt afectate doar femeile, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Hormonii joacă un rol esențial în această privință: pubertatea, sarcina și menopauza sunt etape de viață critice în incidența acestei boli. Dar lipoedemul poate avea și o cauză genetică. În cazul meu, cred că contracepția hormonală a fost un factor declanșator. De îndată ce am aflat diagnosticul meu, am încetat imediat să mai folosesc pilule contraceptive.

Cum ai reacționat după ce ai primit diagnosticul? Ai făcut vreo schimbare în viața ta legată de diagnosticul de lipoedem?

Durerea și presiunea au fost atât de neplăcute încât a trebuit să iau unele măsuri de precauție. Mi-am schimbat dieta și am început să fac mult sport în speranța că mă va ajuta să slăbesc și să atenuez durerea. Am slăbit 15 kg, dar zonele afectate de lipoedem (picioare și brațe) nu s-au schimbat, din păcate. Nici durerea și senzațiile de presiune nu au dispărut.

Care a fost mai exact diagnosticul tău?  

Am fost diagnosticată cu „lipoedem de gradul 2 la nivelul picioarelor și brațelor”. Medicul meu mi-a furnizat toate informațiile despre această boală și mi-a prescris îmbrăcăminte de compresie și masaje limfatice. Datorită compresiei și masajelor limfatice, m-am simțit un pic mai bine, dar, din păcate, aceste măsuri nu mi-au vindecat boala. Se întâmplă adesea ca pacienții cu lipoedem să ia o cantitate semnificativă de greutate la nivelul picioarelor și al brațelor într-un timp foarte scurt, iar eu am vrut să evit acest lucru. Așa că singura soluție pentru mine a fost intervenția chirurgicală.

Mirijam, mulțumesc pentru un interviu minunat.

Pregătim alte interviuri pentru dumneavoastră despre tratamentul lipoedemului și recuperarea ulterioară.

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.