Melasma: diagnostic și tratament

Melasma este o afecțiune dermatologică care provoacă apariția unor pete pigmentare pe zonele expuse la soare, în principal pe față, dar și pe alte zone ale corpului. Este mai frecventă la femei decât la bărbați și apare în general la persoane cu vârste între 20 și 50 de ani.

Petele pot apărea cel mai adesea pe față, mai exact deasupra buzei superioare,  pe obraji, nas și frunte, dar și în alte zone ale feței. Cu o frecvență mai mică se poate dezvolta pe piept, pe partea superioară a brațelor și pe partea superioară a spatelui. Melasma apare simetric, pe ambele părți ale feței.

Această afecțiune provoacă decolorarea pielii, prin apariția unor pete maro închis, maro deschis sau gri-albăstrui. Pielea are un aspect pătat, iar marginile petelor sunt neregulate. În funcție de severitatea melasmei și de tonul pigmentar, decolorarea poate fi de culoare maro deschisă până la aproape neagră. Petele de culoare au un aspect plat, nu ridicat. Sunt inofensive pentru sănătate, nu ard și nici nu provoacă mâncărimi (prurit).

Factori de risc

Există anumiți factori care te fac mai susceptibil la această afecțiune. Cu cât prezinți mai mulți dintre acești factori, cu atât ești mai predispus. Cu toate acestea, în unele cazuri, melasma se dezvoltă fără un factor declanșator aparent.

Tenul tău

Dacă tenul tău este măsliniu, mediu, până la mediu-întunecat și te bronzezi foarte ușor, ai șanse mai mari să dezvolți melasmă decât persoanele cu tenuri foarte deschise sau foarte închise. Persoanele cele mai susceptibile la dezvoltarea melasmei sunt cele a căror piele se încadrează între fototipul cutanat  III și V pe scara Fitzpatrick (un mod de măsurare a tonului pielii, raportat la toleranța la lumina soarelui).

Hormonii

Melasma apare odată cu creșterea secreției de hormoni estrogeni. Acest lucru explică de ce este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Bărbații o pot dezvolta, totuși, mai ales dacă există un istoric familial de melasmă. Persoanele cu probleme cu tiroida sunt și ele mai predispuse la apariția ei.

Sarcina

Melasma este deseori întâlnită la femeile însărcinate. În timpul sarcinii, se produc mai multe modificări asupra organismului matern, din cauza dezechilibrelor hormonale, inclusiv la nivelul pielii. Așadar, pot apărea pete pe buza superioară sau pe obraji, denumite și cloasma sau masca gravidică. Se estimează că melasma afectează până la 70% dintre femeile însărcinate, apărând în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru. 

Expunerea solară

Un alt factor declanșator important  este expunerea excesivă la soare. Dacă ai melasma, este posibil să observi că  pare mai evidentă în lunile  însorite de vară și se estompează puțin în timpul iernii. Acest lucru este datorat faptului că, pe timp de vară, razele ultraviolete ale soarelui stimulează melanocitele pentru a crea mai multă melanină.

Genele

O persoană poate fi predispusă genetic să dezvolte această afecțiune. Un număr copleșitor de persoane cu melasmă au, de asemenea, rude cu această problemă. Deci, dacă ai un istoric familial de melasmă, ar trebui să faci tot posibilul pentru a limita alți factori declanșatori atunci când este posibil.

Inflamația pielii

Procedurile cosmetice care declanșează inflamația pielii, cum ar fi peelingurile chimice și tratamentele cu laser, pot favoriza, de asemenea, dezvoltarea melasmei pentru unii oameni.

Anumite medicamente și produse cosmetice

Anumite medicamente îți pot crește riscul de a dezvolta melasmă. Pe această listă sunt pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală (deoarece cresc estrogenul), medicamentele anti-convulsive și tetraciclinele. De asemenea, orice produs cosmetic care îți face pielea mai sensibilă la soare, poate crește riscul. Cu toate acestea, niciunul dintre aceștia nu sunt  considerați factor de risc primar.

Diagnosticul

Melasma se poate diagnostica ușor, pe baza unui examen clinic sau în urma examinării cu lampa Wood. Sub razele UVA emise de lampă, colorațiile vor fi mai evidente și se poate confirma tipul de afecțiune dermatologică suspectat.

Tratament

Tratamentul cu laser este un tratament modern de eliminare a petelor pigmentare. Acesta vine în ajutorul pacienților care au folosit deja metodele de tratament tradiționale care s-au dovedit a fi ineficienteLaserul  Q-Plus C – Opțiunea MT este un dispozitiv unic, prin funcționalitățile sale, care poate reduce și elimina petele pigmentare profunde în maxim câteva ședințe.

Modelul este un sistem Q-Switched cu 3 lungimi de undă. Lungimea de undă determină gradul de pătrundere a laserului în piele și cantitatea de melanină distrusă. Așadar, cele 3 lungimi de undă sunt:

 • Nd: YAG 1064;
 • Nd:YAG 532;
 • Ruby 694 nm.
Laserul Q-Plus C – Opțiunea MT se diferențiază de celelalte lasere prin faptul că este unicul dispozitiv Q-Switched cu emisii simple sau combinate, prin intermediul tehnologiei brevetate Quanta Mixed Technology®. Q-Plus C – MT poate combina două lungimi de undă diferite pentru a depăși limitele emisiei singulare, ceea ce oferă rezultate inegalabile în tratarea leziunilor pigmentare benigne, îndepărtarea tatuajelor și refacerea pielii.
Laser cu comutare Q pentru îndepărtarea petelor în condiții de maximă siguranță

Sursele de comutare Q-switched ale Q – Plus C – MT pot genera efecte fotoacustice foarte scurte asupra petei pigmentare sau pigmentului din tatuaj, lăsând intactă zona de piele din împrejurimi. Impulsurile de energie luminoasă elimină cerneala sau distrug excesul de melanină din zona dorită. Aceste sisteme laser pot fragmenta pigmentația țintă în particule atât de mici încât vor fi eliminate de piele prin procesul de fagocitoză. Procesul este nedureros și nu lasă cicatrici.

Tehnologie mixtă pentru dublă eficacitate
Modelul Q-Plus C – MT Option din familia EVO este singurul laser Q-Switched de pe piață cu capacitatea de a combina, într-o singură emisie, două lungimi de undă diferite. Tehnologia mixtă a Q-Plus C-MT poate fi utilizată pentru:
 • Eliminarea anumitor nuanțe de culoare ale tatuajelor printr-o singură trecere;
 • Reducerea timpului de tratament în cazul petelor pigmentare;
 • Limitarea efectelor asupra vaselor de sânge;
 • Reducerea timpului de repaus post-intervenție;
 • Reducerea inflamației pielii.
Optibeam II permite modificarea spotului, cu cea mai bună distribuție a energiei

Piesele de mână OptiBeam II au fost dezvoltate pentru a spori versatilitatea de utilizare a sistemului. Această tehnologie permite modificarea formei și dimensiunii punctului de tratament, într-un timp foarte scurt, menținând la maxim siguranța și viabilitatea. Este destinat punctelor pătrate, rotunde sau fracționale, prin machete optice de ultimă generație care utilizează o optică specială bazată pe MLA (Micro ansamblu de lentile) sau DOE ( Elementele optice difractive), capabile să genereze formele spotului cu cea mai bună distribuție a energiei.

 • Piesele de mână care propagă raza pătrată sunt ideale pentru îndepărtarea tatuajelor;
 • Piesele de mână care propagă raza rotundă sunt concepute pentru a fi adaptate la formele leziunilor pigmentare;
 • Piesele de mână care propagă raza fracțională sunt perfecte pentru refacerea și întinerirea pielii, cu un timp de recuperare foarte scurt.
Piesele de mână Twain asigură confortul pacientului, prin răcirea și calmarea pielii

Opțiunile Twain sunt piese de mână IPL sau Er: YAG care pot fi atașate la conectorul TWAIN al dispozitivului.

Twain IPL este indicat pentru: 
 • Îndepărtarea părului;
 • Tratamente vasculare dermatologice;
 • Leziuni pigmentare benigne;
 • Întinerirea pielii;
 • Acnee activă.
Twain 2940 este indicat pentru: 
 • Ablația pielii;
 • Reafacere completă a pielii;
 • Fracțional: refacerea pielii;
 • Cicatrici traumatice și acneice;
 • Discromie;
 • Pete provocate de soare și de vârstă.

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.