Recuperarea după implant mamar este diferită pentru fiecare femeie în parte, la fel ca toată călătoria chirurgicală în sine. Dar, în acest stadiu, chirurgul are mai puțină influență asupra îngrijirii noastre și ne revine, aproape în totalitate, datoria de a avea grijă de corpul nostru. Cu toate acestea, avem de făcut un singur lucru care ne poate proteja de aproape toate riscurile asociate acestei intervenții chirurgicale, și anume purtarea unor bustiere postoperatorii.
Înainte de a începe să enumerăm multiplele efecte pozitive ale acestor bustiere, să recapitulăm un pic ce înseamnă de fapt o intervenție de implant mamar și de ce nu este considerată ușoară.
Implantul mamar este o intervenție chirurgicală cosmetică efectuată pentru a îmbunătăți aspectul sânilor unei femei prin plasarea unor implanturi saline sau de silicon, cu ajutorul unor incizii, în spatele sânilor. Aspectul poate fi îmbunătățit prin schimbarea formei sau volumului sânilor, cu corectarea asimetriilor existente. Multe femei apelează la această intervenție în urma ptozei (lăsarea) sânilor care poate interveni după naștere. Alt motiv pentru a apela la această intervenția este de natură reconstructivă, pentru femeile care au avut o masectomie datorată cancerului mamar.
Implanturi mamare umplute cu soluție salină
Implanturile mamare umplute cu soluție salină conțin un
înveliș exterior din silicon umplut cu o soluție sterilă de apă sărată
(salină). Unele sunt pre-umplute, iar altele sunt umplute în timpul operației
de implant. Implanturile saline pot avea diferite dimensiuni și au învelișuri
netede sau texturate. FDA a aprobat implanturile mamare saline pentru mărirea
sânilor la femeile cu vârsta de 18 ani sau peste și pentru reconstrucția
sânilor la femeile de orice vârstă. Sunt folosite si in interventiile
chirurgicale de revizie, care corectează sau îmbunătățesc rezultatul unei
intervenții chirurgicale inițiale.
Implanturi mamare umplute cu silicon
Implanturile mamare umplute cu gel de silicon au o carcasă exterioară din silicon care este umplută cu gel de silicon. Ele vin în diferite dimensiuni și au cochilii netede sau texturate. Implanturile mamare din silicon sunt aprobate pentru mărirea sânilor la femeile de 22 de ani sau peste și pentru reconstrucția sânilor la femeile de orice vârstă. Sunt folosite si in interventiile chirurgicale de revizie, care corectează sau îmbunătățesc rezultatul unei intervenții chirurgicale inițiale.
Reconstrucția sânilor poate fi efectuată după mastectomie, pentru a reconstrui sânii deformați congenital sau ca parte a unei intervenții chirurgicale de schimbare a sexului. Ca parte a procesului de reconstrucție, un expansor de țesut mamar poate fi utilizat pentru a întinde țesutul pacientului pentru inserarea unui implant sau a țesutului propriu. Expansoarele de țesut sunt ca baloanele de silicon cu pereți groși, au dimensiuni și forme diferite și pot avea o suprafață exterioară netedă sau texturată. Sunt implantate sub pielea sânului, țesutul sau mușchiul pectoral. În reconstrucția imediată, expansorul este introdus imediat după mastectomie. Pentru pacienții care aleg reconstrucția întârziată, expansorul este implantat într-o intervenție chirurgicală separată luni sau ani mai târziu. Odată ce incizia chirurgicală este vindecată, expansorul mamar este „umflat” în decurs de câteva săptămâni sau chiar luni de zile. Umflarea se poate efectua printr-o serie de injecții cu soluție salină la cabinetul medicului sau printr-un dispozitiv controlat de pacient care eliberează dioxid de carbon gazos în expandor. Deoarece expansoarele sunt dispozitive medicale temporare, un expander nu este destinat să rămână în organism mai mult de șase luni. Când expansiunea este completă, se efectuează o nouă procedură chirurgicală pentru a îndepărta expansorul și pentru a introduce un implant mamar. Există unele riscuri în utilizarea expansoarelor de țesut. Utilizarea expansoarelor tisulare poate duce la leziuni ale țesutului mamar și subțierea pielii, durreri în special în timpul umplerii cu soluție salină și la infecții.
Implanturile mamare nu sunt dispozitive făcute să reziste în organism o viață întreagă. Cu cât a trecut mai mult timp de la intervenția de implant, cu atât este mai probabil să fie nevoie de o altă intervenție pentru a îndepărta sau a înlocui implantul.
Cele mai frecvente complicații experimentate de paciente includ contractura capsulară și reoperarea cu îndepărtarea implantului (cu sau fără înlocuire). Alte complicații comune includ ruptura implantului cu deflație, încrețire, asimetrie, cicatrizare, durere și infecție. În plus, femeile cu implanturi mamare pot avea o probabilitate foarte scăzută, dar reală, de a fi diagnosticate cu limfom anaplazic cu celule mari (ALCL).
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) continuă să fie cea mai eficientă metodă de detectare a rupturii implantului mamar. Nu există o asociere aparentă între implanturi și boala țesutului conjunctiv, cancerul de sân sau problemele de reproducere. Cu toate acestea, pentru a exclude aceste complicații, ar trebui efectuate studii mai ample care să ne ofere rezoluții reale.
Recuperarea după intervenția la sân poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de unicitatea fiecărui corp și respectarea directivelor postoperatorii date de clinician. Unele femei se simt perfect în doar o săptămână, altele încă pot avea dureri după 6 săptămâni. Medicul îți poate spune o durată mai exactă pentru tine după ce va stabili starea ta de sănătate în urma unui consult inițial.
În primele câteva ore de la trezirea din anestezie te vei simți „mahmură” și vei avea nevoie de cineva care să te conducă acasă cu mașina. Dar nu îți face griji, acest efect va dispărea în câteva ore.
Primele 7 zile de la operație sunt cele mai grele și vei resimți dureri. În primele zile, medicul îți va prescrie analgezice eliberate cu rețetă medicală sau chiar îți va recomanda injectabile pentru a ușura durerile. După alte câteva zile durerile se vor ameliora de la sine și le vei putea controla cu analgezice eliberate fără rețetă.
După o săptămână, recomandarea medicului este să încercați să vă reluați încet activitățile de rutină precum exercițiile fizice, dar fără a depunde eforturi prea mari. Sunt încă excluse sporturile care presupun ridicarea de greutăți sau alergatul. Ar trebui, după primă săptămână, să vă și puteți reîntoarce la birou.
Să porți o custieră compresivă după orice intervenție chirurgicală la sân este o parte vitală a îngrijirii postoperatorii deoarece accelerează procesul de vindecare a sânilor, reduce durerea și umflarea asociate cu procedura și promovează circulația sanguină și limfatică din acea zonă. Mai mult, ajută și la stabilizarea implanturilor. Fără un suport stabil oferit de garment, implantul se poate deforma și pielea se poate lăsa în jos.
· Umflarea postoperatorie apare atunci când se acumulează prea mult lichid în și în jurul țesutului mamar. Utilizarea unei bustiere de compresie poate reduce această umflătură prin comprimarea sânului și a structurilor din jur.
· Vătămarea vaselor de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale la sân poate duce la vânătăi vizibile. Utilizarea articolelor de îmbrăcăminte compresive reduce considerabil șansele de vânătăi. Acționează prin comprimarea vaselor din jurul sânului și împiedică migrarea celulelor roșii către epiderm (lucru care cauzează vânătăile).
· Îmbrăcămintea de compresie concepută pentru sân promovează circulația și reduce procesul inflamator, rezultând mai puțină durere.
· Bustiera funcționează ca o barieră fizică care vprotejează pielea sânilor de infecții. Îmbrăcămintea de compresie facilitează, de asemenea, circulația eficientă și transferul celulelor antimicrobiene la locul posibilei infecții și ajută la eliminarea agenților patogeni.
Marcă deja consacrată în România, reprezintă recomandarea preferată a medicilor pentru pacientele lor datorită particularităților deosebite ale acestor bustiere.
Criteriul cheie pe care producătorul îl măsoară este compresia longitudinală și transversală a produselor finite. Compresia necesară este între 20 și 30 mmHg. În acest scop aceștia folosesc echipamente de măsurare de la un producător din Elveția, Swisslastic AG (dispozitiv marcat ca MST MK IV). Trunchiul acestui aparat este identic cu corpul pacientului. Așadar, în timpul tratamentului final al hainelor de compresie se adaugă aditivii FLEXCARE, care fac ca produsul să fie mai plăcut la atingere, să aibă o durata de viață mai mare și să asigure o compresie constantă.
LIPOELASTIC utilizează materiale inofensive importate din întreaga UE. Pentru a garanta siguranța și calitatea produselor finale, materialele nu intră în contact cu substanțe periculoase. Pentru a preveni infecțiile și alte efecte adverse efecte, materialele sunt vopsite anual de Oeko-tex furnizori certificati. Mai mult, niciunul dintre produsele LIPOELASTIC® nu emană mirosuri neplăcute caracteristice produselor concurente.
Materialul este tratat cu particule de argint, ceea ce oferă proprietăți antibacteriene care rămân neschimbate după spălare. Tratamentul SILVER PROTECT® este eficient numai în țesătură, nu și pe flora sănătoasă a pielii utilizatorului. SILVER PROTECT® reduce reproducerea bacteriilor (Klebiella pneumoniae și Staphylococcus aureus) care se hrănesc cu transpirație.
Rezistența la vapori a produselor este dovedită prin teste conform EN 31092. Caracteristicile măsurate sunt cantitatea de vapori care pătrund prin țesătură, respirabilitatea țesăturii și rezistența la absorbția umidității din aer. Materialul are nevoie de respirabilitate pentru a se asigura că pielea poate respira și la în același timp, trebuie să fie rezistent la absorbția umidității din aer. Astfel, ajută pielea să rămână uscată. Rezistența de prim rang conform EN 31092 este de 2 – 3 m2 Pa/W. Materialul Lipoelastic are o valoare ideală de 2,57 m2 Pa/W.
Testul conform EN 16422 arată performanța materialului textil în ceea ce priveşte controlul transpiraţiei. Acest test demonstrează cât de mult materialul textil poate elimina transpirația din piele în țesătură. O valoare de transmitere a transpiratiei intre 800 și 900 g/m2 H este de prim rang. Materialul Lipoelastic este la limita maximului posibil de transport al transpirației, cu un rezultat de 796 g/m2 H. Această caracteristică asigură eliminarea transpirației de pe piele pentru a o menține uscată.
Controlul umidității se referă la procesul de îndepărtare a umezelii din piele prin țesătură și în altul strat de haine. Valoarea ideală este 1, iar materialul Lipoelastic atinge o valoare remarcabilă de 0,85.
Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu
Programul cursului: 10:30 – 18:30
Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)
Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)
TAXA ASIGURĂ:
Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare
*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.