„Terapia vampir” cu Dr. Ana Maria Oproiu

Doamna doctor, ce ne puteți spune despre terapiile regenerative și care sunt cele mai frecvente tehnici? 

Pielea este oglinda vârstei și a stării de sănătate a pacientului. Ea este supusă zilnic la agresiunile factorilor interni și externi. Terapiile regenerative au fost introduse în practica medicală la începutul anilor 60 și acoperă o paletă largă de specialități. Cea mai frecvent utilizată în practica chirurgiei plastice este terapia vampir – terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite, terapie ce folosește capacitatea de regenerare a organismului.

 

Cum se efectuează în mod practic această procedură a ”tratamentului cu plasmă”?

Tratamentul cu plasmă este un procedeu minim invaziv ce se efectuează în ambulator. Terapia PRP presupune recoltarea în eprubete speciale a sângelui și centrifugarea acestuia în centrifuge setate corespunzător ca timp și număr de rotații pentru a obține plasma îmbogățită. După obținerea plasmei, aceasta este injectată în dermul pacientului. Deși plasma este cel mai bogat mezococktail și nu are timp de expirare, totuși trebuie ținut cont de timpul scurs de la recoltarea sângelui și până la introducerea plasmei, timp ce nu trebuie să depășească 30 de minute.

Se demachiază pacientul, se aplică crema anestezică, se recoltează dupa 15 minute sângele în eprubetele speciale, se introduc eprubetele în centrifugă și este centrifugat sângele. După obținerea plasmei, se înlătură crema anestezică și este introdusă în derm plasma îmbogățită. Dupa terminarea procedurii se aplică o cremă calmantă. Nu se aplică comprese reci sau gheață pe tegumentele injectate pentru a nu bloca precesele inflamatorii care încep să se producă după injectarea plasmei, cu apariția rețelei și a neocolagenului.

Care sunt afecțiunile ce pot fi tratate folosind terapia PRP?

Terapia vampir poate fi utilizată în diverse afecțiuni ale pielii, în afecțiunile ginecologice sau afecțiunile articulare.

 

Este necesară asocierea cu alte forme de tratament?  

Terapia cu plasmă poate fi utilizată singură sau poate fi asociată cu alte tratamente. Se poate asocia cu alte injectări de mezoterapie, injectări de vitamine, acid hialuronic, toxină botulinică (la 7 zile dupa injectatea PRP), administrarea concomitentă de fire, IPL, microneedling, sau asocierea cu intervenții chirurgicale.

Știm că prevenția este mai bună decât tratamentul oricărei afecțiuni. Ce afecțiuni la nivelul pielii poate preveni tratamentul PRP?

Prin stimularea colagenului și formarea noilor vase de sânge, PRP-ul este utilizat cu succes în prevenția îmbătrânirii pielii, putând fi utilizat de la nivelul feței la nivelul gâtului, decolteului și feței dorsale a mâinii.

 

Sunt necesare mai multe întâlniri între medic și pacient sau este suficientă o singură ședință?

Pentru obținerea unui rezultat optim sunt necesare minim 4 ședințe seriate. Este știut faptul că durata de supraviețuire a trombocitelor este de 7-10 zile, după care sunt degradate în splină. Deci cele 4 ședinte trebuie realizate la un interval de 7-10 zile pentru obținerea unui rezultat optim. Repetarea ședintelor se poate realiza după 6-12 luni.

 

În cazul pacienților care suferă de alopecie, la ce interval de timp se efectuează tratamentul pentru a avea rezultate?

În cazul pacienților cu alopecie rezultatele sunt vizibile după prima grupă de injectări; sunt necesare la același interval 6-8 ședințe de plasmă. Rezulte bune se obțin la pacienții care vor fi supuși transplantului de păr și vor avea pregătit tegumentul prin terapia vampir. După efectuarea transplantului de păr se vor face înca 2-3 ședințe de plasmă pentru formarea neovascularizației responsabile de aportul de nutrienți și oxigen la foliculii piloși.

 

Cine este candidatul ideal pentru terapia PRP? Pot adolescenții efectua tratamentul împotriva acneei juvenile?

Terapia PRP nu ține cont de vârsta sau sex, ea se poate adresa oricărui pacient. Da, pot.

 

În cât timp se observă îmbunătățiri după tratamentul PRP?

 

Rezultatele se observă imediat după prima injectare, tegumentul este mai hidratat, turgorul este mai bun, chiar și culoarea tegumentului este îmbunătățită.

 

Există riscuri sau efecte secundare asociate terapiei? 

Terapia vampir este un procedeu sigur la care nu au fost raportate în literatură riscuri, singurele efecte secundare asociate ar putea fi considerate echimozele mai frecvente la pacienții care folosesc anticoagulante.

 

Cât durează o ședință? 

De la intrarea pacientului în cabinet și până la terminarea procedurii, timpul alocat nu trebuie să depășească o oră.

Cât timp durează efectul terapiei PRP?

Este un efect cumulativ, care se va menține odată cu menținerea tratamentului.

 

Ce recomandări pentru o viață sănătoasă ne puteți da, care pot prelungi efectul PRP?

Atenție la efectele nocive ale fumatului, factorilor externi și alimentari.

 

 

terapia vampir

Doare?

Având în vedere că se face cu anestezie locală, durerea este în funcție de pragul fiecărui pacient. Am pacienți la care inclusiv tratamentul pentru alopecie la nivelul scalpului îl fac fără anestezie locală, nu pentru că nu aș avea cremă anestezică, ci pentru că așa solicită pacienții respectivi.

 

Care este experiența dumneavoastră cu acest tip de terapie și care sunt avantajele pe care le-ați observat la pacienții care au urmat această metodă de tratament? 

Am o experiență vastă în domeniul utilizării plasmei în regenerarea tisulară, în tratamentul alopeciei sau în asociere cu ginecologii în tratamentul afecțiunilor din sfera genitală. Rezultatele au fost foarte bune atât la nivelul tegumentelor, cât și în ameliorarea afecțiunilor din sfera genitală.

 

Care sunt recomandările pre și post-tratament?

Se recomandă igiena riguroasă atat pre cât și post-tratament. Post-tratament se recomandă să nu te expui la soare, să nu faci efort fizic sau să stai în praf.

terapia vampir

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.