Un dispozitiv medical injectabil inovator, natural, biologic și sigur cu indicație în corecția și prevenția ridurilor ce apar ca o consecință a foto-îmbătrânirii și pierderii de volum.
Este un produs resorbabil, acționează rejuvenând matricea extracelulară, fapt garantat de compoziția ingredientelor atent studiate ce produc un efect de lungă durată asupra pielii.
Pielea este formată dintr-un strat extern, numit EPIDERM = strat epitelial pluristratificat, cornos, avascular, străbătut de fire de par, canale excretoare ale glandelor sudoripare și de terminații nervoase libere.
Epidermul este:
Stratul intern este reprezentat de DERM = strat format din țesut conjunctiv, în care se găsesc vasele de sânge, terminațiile nervoase, glandele sebacee și sudoripare, mușchii pielii și rădăcina firului de par.
Fibrele dermului formează o reţea cu rol de susţinere a componentelor din derm. Există trei tipuri de fibre în derm: de elastină, de colagen şi de reticulină, sintetizate de fibroblastele din derm.
Fibrele de elastină sunt subţiri, lungi, se ramifică şi se anastomozează, generând reţele cu ochiuri largi. Elastina este o proteină bogată în prolină şi glicină, dar se deosebeşte de colagen prin aceea că nu conţine hidroxiprolină, ci valină şi alanină. Conferă pielii elasticitate, prin capacitatea sa a se alungi de până la 2 ori, proprietate ce scade o dată cu înaintarea în vârstă.
Fibrele de reticulină au o structură glicoproteică, sunt subţiri şi dispuse în reţea. Intervin în procesele reparatorii si realizează structuri de susţinere şi septuri.
Fibrele de colagen reprezintă 90% din totalitatea fibrelor din derm, fiind responsabile de rezistenţa şi fermitatea pielii, iar degradarea calitativă sau cantitativă a acestora este mecanism important în cadrul îmbatrânirii cronologice şi a fotoîmbătrânirii.
Colagenul conferă suport, înveliş şi rezistenţă mecanică, motiv pentru care acesta este ubiquitar. În întreg organism se cunosc peste 20 tipuri de colagen. Fiecare moleculă de colagen este formată din trei lanţuri polipeptidice, numite lanţuri α, răsucite în tripul helix. Această structură spaţială este stabilizată prin punţi de hidrogen şi legături – S – S – . Două dintre lanţuri sunt asemănătoare (dar nu identice), notate α1, cel de al treilea lanţ este diferit în privinţa secvenţei de AA, şi este notat α2. Colagenul este bogat în glicină (33%), prolină (12%), hidroxiprolină (10%).
Colagenul este clasificat în două categorii:
Sinteza de colagen este un proces laborios, care cuprinde o etapă de sinteză intracelulară şi una de asamblare extracelulară.
Etapa intracelulară cuprinde următoarele secvenţe:
– transcrierea şi traducerea postribozomală,
– hidroxilarea prolinei şi lizinei, ulterior glicozilarea hidroxilizinei,
– asamblarea acestora cu formarea punţilor de sulf,
– formarea triplului helix (molecula de procolagen),
– eliberarea acesteia în spaţiul extracelular.
Etapa extracelulară decurge în următoarele secvenţe:
– formarea moleculei de colagen (prin conversia procolagenului),
– polimerizarea moleculelor de colagen,
– montarea acestora în microfibrile de colagen,
– asamblarea microfibrilelor pentru a forma fibrile.
Substanţa fundamentală a dermului este o componentă amorfă, clară, transparentă, vâscoasă şi intens hidratată, formata din glicozaminoglicani.
Principalii glicozaminoglicani (GAG) din derm sunt:
Acidul hialuronic reprezinta 0,1-0,3% din greutatea dermului, hidrateaza tesuturile, restructureaza fibrele de colagen, regleaza sinteza si diferentierea celulara.
Scaderea sintezei de colagen o data cu varsta face necesara nevoia de stimulare a fibroblastelor sa produca colagen nou de tip I.
KARISMA reprezintă asocierea între acid hialuronic cu greutate moleculară mare, carboximetilceluloză și adăugarea lanțului de R-polipeptid alfa-1.
KARISMA soft filler, produs pe baza de Rh colagen, carboximetilceluloză și acid hialuronic macromolecular, are că formă de prezentare seringă preumpluta de 2 ml și poate fi injectat astfel:
Protocolul de injectare presupune 2 injectări spațiate la o luna, apoi întreținere la 4 luni.
by Diana Aniculăesa, medic rezident dermato-venerologie
Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu
Programul cursului: 10:30 – 18:30
Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)
Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)
TAXA ASIGURĂ:
Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare
*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.