Redă tinerețea pielii cu KARISMA – biorevitalizare naturală, biologică, sigură

CE ESTE KARISMA?

Un dispozitiv medical injectabil inovator, natural, biologic și sigur  cu indicație în corecția și prevenția  ridurilor ce apar ca o consecință a foto-îmbătrânirii și pierderii de volum.

Este un produs resorbabil, acționează rejuvenând matricea extracelulară, fapt garantat de compoziția ingredientelor atent studiate ce produc un efect de lungă durată asupra pielii.

ANATOMIA PIELII

Pielea este formată dintr-un strat extern, numit EPIDERM  = strat epitelial pluristratificat, cornos, avascular, străbătut de fire de par, canale excretoare ale glandelor sudoripare și de terminații nervoase libere.

Epidermul este:

  •  Barieră între organism și exterior
  • Implicat în reglarea mitozei și diferențierea keratinocitelor

Stratul intern este reprezentat de  DERM = strat format din țesut conjunctiv, în care se găsesc vasele de sânge, terminațiile nervoase, glandele sebacee și sudoripare, mușchii pielii și rădăcina firului de par.

Fibrele dermului formează o reţea cu rol de susţinere a componentelor din derm. Există trei tipuri de fibre în derm: de elastină, de colagen şi de reticulină, sintetizate de fibroblastele din derm.

Fibrele de elastină sunt subţiri, lungi, se ramifică şi se anastomozează, generând reţele cu ochiuri largi. Elastina este o proteină bogată în prolină şi glicină, dar se deosebeşte de colagen prin aceea că nu conţine hidroxiprolină, ci valină şi alanină. Conferă pielii elasticitate, prin capacitatea sa a se alungi de până la 2 ori, proprietate ce scade o dată cu înaintarea în vârstă.

Fibrele de reticulină au o structură glicoproteică, sunt subţiri şi dispuse în reţea. Intervin în procesele reparatorii si realizează structuri de susţinere şi septuri.

Fibrele de colagen reprezintă 90% din totalitatea fibrelor din derm, fiind responsabile de rezistenţa şi fermitatea pielii, iar degradarea calitativă sau cantitativă a acestora este mecanism important în cadrul îmbatrânirii cronologice şi a fotoîmbătrânirii.

Colagenul conferă suport, înveliş şi rezistenţă mecanică, motiv pentru care acesta este ubiquitar. În întreg organism se cunosc peste 20 tipuri de colagen. Fiecare moleculă de colagen este formată din trei lanţuri polipeptidice, numite lanţuri α, răsucite în tripul helix. Această structură spaţială este stabilizată prin punţi de hidrogen şi legături – S – S – . Două dintre lanţuri sunt asemănătoare (dar nu identice), notate α1, cel de al treilea lanţ este diferit în privinţa secvenţei de AA, şi este notat α2. Colagenul este bogat în glicină (33%), prolină (12%), hidroxiprolină (10%).

Colagenul este clasificat în două categorii:

  • colagen fibrilar, reprezentat de majoritatea tipurilor de colagen. Din această grupă, tipurile I şi III sunt cele mai abundente în derm.
  • colagenul nefibrilar, cu dispoziţie în reţea sau „în grilaj”. În această categorie este colagenul de tip IV şi VII, constituenţi importanţi ai joncţiunii dermoepidermice, care formează fibrele de ancoraj asociate acesteia.

 

Sinteza de colagen este un proces laborios, care cuprinde o etapă de sinteză intracelulară şi una de asamblare extracelulară.

Etapa intracelulară cuprinde următoarele secvenţe:

 – transcrierea şi traducerea postribozomală,

 – hidroxilarea prolinei şi lizinei, ulterior glicozilarea hidroxilizinei,

 – asamblarea acestora cu formarea punţilor de sulf,

 – formarea triplului helix (molecula de procolagen),

 – eliberarea acesteia în spaţiul extracelular.

Etapa extracelulară decurge în următoarele secvenţe:

 – formarea moleculei de colagen (prin conversia procolagenului),

 – polimerizarea moleculelor de colagen,

 – montarea acestora în microfibrile de colagen,

 – asamblarea microfibrilelor pentru a forma fibrile.

Substanţa fundamentală a dermului este o componentă amorfă, clară, transparentă, vâscoasă şi intens hidratată, formata din glicozaminoglicani.

Principalii glicozaminoglicani (GAG) din derm sunt:

  • acidul hialuronic,
  • condroitin sulfatul,
  • dermatan sulfatul
  • keratan sulfatul.

 

Acidul hialuronic reprezinta 0,1-0,3% din greutatea dermului, hidrateaza tesuturile, restructureaza fibrele de colagen, regleaza sinteza si diferentierea celulara.

Scaderea sintezei de colagen o data cu varsta face necesara nevoia de stimulare a fibroblastelor sa produca colagen nou de tip I.

KARISMA reprezintă asocierea între acid hialuronic cu greutate moleculară mare, carboximetilceluloză și adăugarea lanțului de R-polipeptid alfa-1.

  • Rh colagen – lanțul hidroxilat alfa-1 generat de viermii de mătase care sintetizează colagen de tip I în lanțurile alfa-1 este excretat în coconi. Prezintă un risc scăzut de reacții alergice datorită asmanarii de 99,9% cu colagenul uman.
  • Lanțul R-polipeptid alfa-1 crreste producția de peptida C de colagenul de tip I de la nivelul fibroblastelor. Are capacitatea de a stimula și facilita înfășurarea lanțurilor de procolagen într-un triplu helix și stimulează sinteză de molecule de colagen.
  • Acidul hialuronic macromolecular menține hidratarea optimă și menține un mediu favorabil proliferării fibroblastilor. Totodată are și efect antioxidant
  • Carboximetilceluloză inhibă acțiunea enzimei hialuronidaza, prezervand astfel acidul hialuronic endogen; încetinește acțiunea MMP.

KARISMA soft filler, produs pe baza de Rh colagen, carboximetilceluloză și acid hialuronic macromolecular, are că formă de prezentare seringă preumpluta de 2 ml și poate fi injectat astfel:

  • Tehnica punct cu punct – injectare dermica superficială și medie
  • Tehnica liniară retrogradă – injectarea se face paralel cu planul cutanat, de-a lungul ridului, superficial sau profund, injectând produs pe măsură ce acul este retras din țesut
  • Tehnică lineara anterograda presupune injectarea pe măsură ce acul avansează în țesutul cutanat, paralel cu planul pielii, de-a lungul ridului
  • Tehnică evantai folosește un singur punct de intrare prin care se introduce produsul retrograd, fără a scoate acul. Acesta se reintroduce prin schimbarea direcției de mai multe ori.
  • Tehnica rețea – produsul se injectează retrograd liniar în linii multiple perpendiculare constituind o rețea.
  • Tehnica folosind canulă – este atraumatica și presupune mai puține puncte de acces. Are că dezavantaj dificultatea în găsirea planului corect al pielii și lipsa de stimulare a pielii.

Protocolul de injectare presupune 2 injectări spațiate la o luna, apoi întreținere la 4 luni.

by Diana Aniculăesa, medic rezident dermato-venerologie

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.