Tipuri de peeling chimic

Peelingul chimic sau exfolierea este o arsură a pielii controlată medical pentru a obține efectul cosmetic dorit după recuperare.

Procedura vizează în primul rând exfolierea stratului superior al celulelor pielii. Scopul său este de a netezi și de a curăța suprafața epidermului, precum și de a facilita accesul la celule tinere, hidratate, astfel încât pielea să capete un aspect radiant și proaspăt. 

Peelingul poate fi efectuat prin metode complet diferite – de exemplu, există proceduri care folosesc ultrasunete, laser, acid, enzime, dermoabraziune mecanică etc.  

Indicații peeling chimic

Peelingurile mecanice și chimice sunt proceduri foarte eficiente în cazurile în care pielea feței este grasă, problematică, iar pe aceasta se observă seboree. Este eficient și pe pielea cu semne de fotoîmbătrânire, fără lăsări și întinderi severe.

Peelingul se utilizează pentru față, dar poate fi folosit și pentru alte părți ale corpului: brațe, coapse, gât, decolteu, abdomen etc.

Dermatologii din întreaga lume au adoptat oficial metoda chimică ca una dintre principalele proceduri pentru tratarea acneei la pacienții lor. Nu este un secret pentru nimeni că adolescenții suferă cel mai des de această boală, iar acest tip de reînnoire a pielii poate fi folosit cu succes pentru a-i vindeca.

Tipuri peeling chimic

În funcție de gradul de expunere și de nivelul de penetrare al acizilor, se pot distinge 3 tipuri de peeling chimic:  de suprafaţă; mediu; profund.

Peelingul superficial cu ajutorul acizilor nu afectează celulele vii și ajută la curățarea și exfolierea epidermului. Tehnica face posibilă curățarea pielii de reziduurile și impuritățile cauzate de machiaj cu eficiență maximă. De aceea, majoritatea cosmetologilor încep cu acest peeling orice complex cosmetic de proceduri. 

Peelingul chimic mediu este de fapt o arsură chimică programată a pielii care distruge celulele vii ale epidermului, urmată de detașarea acestuia (detașarea poate expune partea superioară a stratului reticular). 

Pentru peelingul profund se folosesc formulări care conțin fenol, provocând distrugerea epidermului și a straturilor superioare ale dermului. Ca urmare, epidermul este exfoliat maxim până la mijlocul stratului reticular al dermului. Peelingul cu fenol vă permite să eliminați ridurile profunde de pe față și cicatricile atrofice. În același timp, pielea feței este strânsă și se poate observa acest efect pentru mult timp.

Tipul de peeling este determinat în funcție de compoziția produselor folosite. Deci, pentru procedura de suprafață, de regulă, se folosesc alfa hidroxiacizi. Aceștia sunt acidul lactic, glicolic, de struguri sau malic, salicilic sau mandelic. Tehnica vă permite să slăbiți semnificativ legăturile intercelulare, datorită cărora pielea este netezită și exfoliată eficient. În această procedură, specialiștii folosesc exclusiv soluții acide cu concentrație scăzută. Acest tip de expunere este optim în cazurile în care defectele prezente pe piele sunt ușor exprimate.  

Peeling mediu acționează mai profund. Datorită lui, celulele devin mai active, iar pielea este „deteriorată” la o adâncime mai mare. În același timp, în celule începe să se producă intens colagen și elastina, de care depind elasticitatea și tonusul epidermului. Această tehnică face posibilă eliminarea primelor modificări legate de vârstă, a micilor defecte ale pielii și a petelor de vârstă.  

Cel mai dureros este peeling chimic, în care pielea este deteriorată până la stratul papilar. O astfel de procedură se efectuează exclusiv sub anestezie într-un spital.

Cum se efectuează o procedură de peeling chimic?

Un peeling se efectuează prin aplicarea unei compoziții speciale pe pielea corpului sau a feței pacientului, care permite o arsură chimică ușoară. În același timp, compoziția eliberează straturile profunde de celulele keratinizate, „arzând” partea superioară a pielii, foarte subțire. În locul celulelor „arse” apare pielea  reînnoită, sănătoasă. 

Pentru peelingurile profunde, este necesară o pregătire pre-peeling. Durata sa este de la 2 – 8 săptămâni. Poate combina atât utilizarea soluțiilor de albire slab acide, cât și aportul de medicamente antioxidante pe cale orală. Un astfel de set de proceduri uniformizează grosimea stratului cornos, iar preparatele acide pătrund mai uniform în piele. Acest lucru reduce riscul de pigmentare excesivă în viitor. Se recomandă oprirea folosirii retinoizilor externi (Retin-A) cu 1 saptamană înainte de peeling, și a retinoizilor interni (Roaccutane) cu 6 luni înainte, întrucat acestea intensifica procesul de exfoliere a pielii. De asemenea, procedurile cosmetice traumatice, precum epilarea, trebuie oprite cu 1 saptamânî înainte, iar resurfacingul mecanic și laser trebuie oprite cu 6 luni inainte.  Înainte de peeling, pielea este curățată și degresată temeinic pentru a asigura o penetrare mai uniformă a medicamentului. Zonele care nu vor fi expuse medicamentului sunt protejate cu vaselină, tifon etc. În 30 de secunde, medicamentul se aplică în secvența: frunte – obraji – bărbie – nas. Timpul de expunere al medicamentului este individual și depinde de reacția pielii, de senzațiile subiective ale pacientului și de alți factori, dar, de regulă, durează de la 0,5 la 5 minute. 

După aceea, compoziția acidă este de obicei neutralizată cu alcali (opțional, în funcție de preparat) iar pielea este spălată, ștersă și răcită.  Durata totală a procedurii este de la 20 de minute la 2 ore. 

Cel mai bun moment pentru peelinguri medii și profunde este toamna și iarna, pentru a evita expunerea pielii la lumina activă a soarelui.  Procedura nu numai că poate exfolia celulele moarte. De asemenea, netezește și luminează suprafața pielii, îndepărtează denivelările, cicatricile, acneea, petele de vârstă, excesul de piele din jurul ochilor, ridurile fine și profunde. 

Contraindicațiile includ următoarele:  boli infecțioase, exacerbarea bolilor de piele, neoplasme, negi, boala tiroidiană, leziuni ale pielii, herpes în formă activă, alergii și hipersensibilitate, tendința de a forma cicatrici cheloide.

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.