Tot ce ai nevoie să știi despre rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii destul de comună, care afectează până la 10% dintre oameni. Nu este greu de observat, deoarece partea centrală a feței devine roz și capilarele devin vizibile cu ochiul liber. Din păcate, nu este posibilă vindecarea completă a rozaceei, dar simptomele acesteia pot fi atenuate.

Ce simptome are rozaceea?

Aproximativ 415 milioane de oameni din întreaga lume au rozacee. Primele semne ale bolii arată cu adevărat inocent și se manifestă ca o roșeață ușoară.

Oricine poate avea rozacee, dar este cel mai frecvent apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, în special la femei.

Dacă partea centrală a feței (frunte, obraji, bărbie și vârful nasului) este roșie, observi vase de sânge dilatate, papule sau pustule inflamate, sau poate globi oculari înroșiți, înseamnă că probabil ai rozacee.

Rozaceea este o afecțiune cronică care progresează de-a lungul anilor, așa că este important să înțelegem că cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât simptomele vor fi mai ușoare în viitor.

Cum apare rozaceea?

Încă nu este clar motivul pentru care apare rozaceea, dar medicii cred că există trei teorii posibile. Prima susține că persoanele cu rozacee au un nivel ridicat de catelicidine, care fac pielea mult mai susceptibilă la infecții.

De asemenea, se susține că rozaceea poate fi provocată de razele ultraviolete. Acestea provoacă elastoză solară, capilare dilatate și imunosupresie. Principalul efect secundar este angiogeneza – dezvoltarea de noi vase de sânge.

Rozaceea poate fi cauzată și de acarieni faciali, pe care îi avem cu toții. Ei trăiesc în pielea de lângă foliculii de păr înglobați în mult sebum, astfel încât să poată fi hrăniți cu ulei. Dacă bariera cutanată este deteriorată, acarienii faciali pătrund mai adânc în piele și astfel transportă murdăria către foliculii de păr și îi înfundă.

Rozaceea poate fi cauzată și de factori genetici. Dacă aveți rude cu această boală, este posibil să dezvoltați și dumneavoastră rozacee.

Activitatea rozaceei este în continuă schimbare. Uneori abia înroșește pielea, iar dacă starea este avansată, poate apărea o erupție papulară.

Simptomele rozaceei pot fi atenuate, trebuie doar să știți ce o provoacă și să evitați următorii factori:

  • Căldura – Probabil că unul dintre cei mai puternici factori declanșatori pentru rozacee este căldura. Încercați să vă protejați folosind cremă de protecție solară, evitați sursele artificiale de căldură, cum ar fi uscătorul de păr și băile fierbinți sau saunele;
  • Stresul – Încercați să evitați situațiile stresante, deoarece acestea favorizează înroșirea feței;
  • Alimentație  neechilibrată – Nu mâncați alimente picante, foarte condimentate sau supă fierbinte;
  • Alcool;
  • Tutun;
  • Antrenament intensiv;
  • Deshidratare –  Deshidratarea face pielea să se usuce și o face mai vulnerabilă la deteriorare. Este recomandat să mănânci fructe și legume bogate în apă și să bei multe lichide;
  • Cosmetice nepotrivite. Cosmeticele neadecvate pot irita pielea, așa că dacă simți senzații neplăcute după utilizarea lor, este mai bine să le eviți.

Ce tipuri de rozacee există?

Această afecțiune se dezvoltă în mai multe etape:

  • Prima etapă – Eritem de lungă durată (roșeață), capilare dilatate, elastoză solară, piele sensibilă.
  • A doua etapă – Papule și pustule inflamatorii, senzație de arsură sau mâncărime pe alocuri, pori dilatați, inflamații frecvente, înroșire a pielii în zone mari ale pielii.
  • A treia etapă – Roșeață severă și persistentă a pielii, noduli inflamatori, hiperplazie (proliferarea intensă a celulelor în anumite țesuturi) și edem (acumularea de lichide în țesuturi), dilatarea capilară și îngroșarea pielii.

Ce tratamente pentru rozacee sunt recomandate?

Tratamentul pentru rozacee implică utilizarea de creme topice și medicamente pe cale orală, alese în funcție de severitatea simptomelor.

Brimonidina reduce dilatarea vaselor de sânge de pe piele, însă efectul său este temporar și trebuie aplicată zilnic.

Acidul azelaic este un remediu eficient pentru reducerea inflamațiilor și erupțiilor cutanate și necesită aplicare de două ori pe zi, până la obținerea rezultatului dorit, în general după 4 săptămâni de tratament.

Metronidazol, un antibiotic topic, este indicat pentru tratarea roșeții, acneei și papulelor cauzate de rozacee și necesită aplicare de două ori pe zi pe zonele afectate, cu durata medie a tratamentului de aproximativ 3-4 luni.

Ivermectina, alt antibiotic topic, se aplică o dată pe zi pe frunte, bărbie, nas și obraji. Îmbunătățirea este vizibilă după o lună de utilizare, iar durata totală a tratamentului este de cel puțin 3 luni.

În unele cazuri, se pot prescrie antibiotice orale, cum ar fi doxiciclina, pentru a reduce inflamația, cu un efect vizibil după aproximativ 8 săptămâni. Pot fi folosite în siguranță pe o perioadă mai lungă de timp, de până la jumătate de an.

rozaceea

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.