Tratamentul cicatricilor acneice

Erupțiile cutanate care apar din cauza procesului inflamator al glandelor sebacee poartă denumirea de acnee. Aceasta apare cel mai des pe față, dar unii oameni pot experimenta acneea pe spate, umeri sau pe piept.

Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii din Statele Unite, care afectează 50 de milioane de americani anual. În 2013, s-a estimat că 5,1 milioane de oameni au plătit peste 1,2 miliarde de dolari pentru a se trata de acnee. Cu toate acestea, chiar dacă acneea se tratează, mulți pacienți rămân cu cicatrici reziduale în urmă.

Hormonii sexuali la pubertate sunt responsabili în primul rând pentru apariția acneei. Acești hormoni, numiți androgeni și estrogeni, sunt produși atât de ovare (femei), cât și de testicule (bărbați), dar și de glandele suprarenale (două glande mici situate deasupra rinichilor) la ambele sexe.

Erupțiile de acnee cauzează leziuni ale țesutului subiacent, ceea ce poate duce la apariția cicatricilor, din cauza unei supraproducții sau a unei subproducții de colagen în timpul procesului de vindecare.

Clasificarea cicatricilor acneice

Cicatricile de acnee sunt clasificate în funcție de aspectul lor la examenul fizic. Ele pot fi sub forma unor depresiuni (cicatrici atrofice) sau reliefări (cicatrici hipertrofice/cheloide).

Cicatricile atrofice sunt cele mai frecvente tipuri de cicatrici de acnee, sunt cel mai dificil de tratat și sunt cauzate de distrugerea colagenului.

Cicatricile atrofice

Pot fi clasificate în trei categorii:

  • Icepick, 
  • Boxcar,
  • Rolling.

Cicatricile icepick sunt înguste (mai puțin de 2 mm), adânci și bine delimitate. Ele sunt mai late în partea superioară a pielii și se îngustează pe măsură ce se adâncesc.

Cicatricile boxcar sunt de obicei mai largi (4-5 mm) și sunt mai puțin adânci decât cicatricile de tip „ice pick”. Ele au un aspect neregular, rotund-oval.

Cicatricile rolling sunt mai late la bază în comparație cu cicatricile de tip „ice pick” și nu se conturează. Ele sunt de obicei gropițe de formă rotundă sau ovală care pot fi fie superficiale (mai puțin de 0,5 mm) sau adânci (mai mult de 0,5 mm) și dau un aspect vălurit tenului.

Cicatricile hipertrofice și cheloide

Acestea sunt mai puțin frecvente și se caracterizează prin creșterea cantității de colagen, de unde rezultă o leziune fermă și ridicată. Cicatricile hipertrofice rămân în interiorul marginii plăgii, în timp ce cheloidele se extind dincolo de marginea plăgii.

Tratamente pentru cicatrici atrofice 

Fillere:

Aceste injectări pot umple cicatricile pentru a ajunge la același nivel cu stratul de piele sănătos.

Peelinguri chimice:

Substanțele chimice topice aplicate pe față ajută la îndepărtarea stratului deteriorat de piele și producerea unui strat sănătos.

Microneedling:

Un grup de ace minuscule înțeapă pielea, în timp ce promovează producția de colagen și regenerează un strat de piele sănătos.

Tratamente pentru cicatrici hipertrofice 

Tratamente cu corticosteroizi:

Injecțiile cu corticosteroizi sunt considerate un tratament de primă linie pentru cicatricile hipertrofice. Injectarea unui steroid în cicatrice la fiecare șase săptămâni poate ajuta la aplatizarea cicatricei.

Terapia cu laser:

Terapia cu laser este mai eficientă în cazul cicatricilor nou formate decât în cazul cicatricilor mai vechi. Laserele acționează prin arderea și aplatizarea cicatricilor ridicate. De asemenea, ele vizează pigmenții roșii și roz din cicatrici pentru a le lumina.

Crioterapia:

În cazul crioterapiei, un medic îngheață țesutul cicatricial cu azot lichid pentru a ajuta la aplatizarea acestuia. Crioterapia s-a dovedit a fi de succes, sigură, netoxică și bine tolerată într-un număr de studii mici.Cu

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.