Tratamentul cu PRP al cicatricilor postnatale

tratamentul cu prp

Nașterea naturală poate fi o experiență traumatică pentru o femeie, cu urmări fiziologice și psihologice care își pot lăsa amprenta permanent asupra vieții ei intime și sociale dacă nu sunt tratate la timp. În timpul travaliului, mai mult de 85% dintre femei întâmpină o formă de traumă a perineului și 60-70% au nevoie de suturi. În unele cazuri, în urma epiziotomiei (incizie efectuată de obstetrician la nivelul perineului pentru a evita ruptura de perineu) pot apărea complicații care, tratate corespunzător, dispar după un timp. Rămân totuși cicatricile. Din fericire, tratamentul cu PRP Plasmogel poate elimina țesutul cicatricial în mod permanent și promova regenerarea celulelor sănătoase.

Perineul este mușchiul localizat între vagin și anus. Lacerațiile (rupturile) de perineu sunt comune în timpul nașterilor naturale. 9 din 10 femei experimentează o formă de ruptură de perineu în timpul primei sale nașteri, la nivelul căreia medicul ginecolog intervine printr-o epiziotomie. La a doua naștere, o astfel de ruptură este mai puțin întâlnită. Potrivit studiilor, trauma perineală poate fi una dintre complicațiile postnatale severe și trebuie urmărită îndeaproape.

Lacerațiile grave de perineu pot fi evitate prin masaj perineal. Aplicarea masajului poate începe după a 35-a săptămână de sarcină și poate fi aplicat de către partener. În timpul nașterii, medicul se va ocupa de acest lucru și va efectua epiziotomia. Prin intermediul masajului, riscul de lacerații de grad 3 sau 4 (care implică sfincterul anal) poate fi evitat.

Recuperarea după o epiziotomie este foarte importantă. Suturile sunt reabsorbite după aproximativ 6 săptămâni. În timpul acesta, pacienta este instruită la o rutină strictă. Unele analgezice precum paracetamolul pot fi prescrise pentru a ușura durerile asociate intervenției. Plasarea cuburilor de gheață înfășurate într-un prosop asupra zonei afectate este recomandată. Pacienta trebuie să urmeze niște pași stricți privind mersul la toaletă, ridicarea de greutăți sau contactul sexual, până când zona se vindecă complet. Exerciții pentru întărirea musculaturii perineale sunt și acestea recomandate.

Luarea acestor măsuri face evident faptul că urmările lacerațiilor de perineu pot fi grave și pot duce la disfuncții semnificative, de lungă durată, care afectează viața persoanlă a femeii. Cea mai des întâlnită complicație pe termen lung este incontinența urinară, care poate începe să apară în urma unor eforturi mici, precum strănutul sau tușitul. Unele femei ignoră acest simptom care evoluează ani la rândul, motiv pentru care această afecțiune capătă numele de „ruptură veche de perineu”, atunci când femeia ajunge într-un final în cabinetul ginecologic. O altă complicație poate fi dispareunia (durerea în timpul contactului sexual), însă cea mai gravă complicație este prolapsul genital, adică migrarea organelor genitale feminine în afara limitelor anatomice. În acest caz, ovarul poate ajunge, în timp, să migreze în treimea superioară a vaginului, apoi să ajungă între labii, sau chiar să iasă împreună cu pereții vaginali, prin vagin.

PRP Plasmogelul este bine-cunoscut pentru proprietatea acestuia de a accelera vindecarea tisulară, de aceea este folosit în situații în care este nevoie ca țesuturile să se vindece rapid, precum în cazul nașterii naturale, pentru a fi evitate eventualele complicații.

Plasma bogată în trombocite (PRP Plasmogel) este un amestec de plasmă cu o concentrație mai mare de trombocite și factori de creștere decât concentrația normală din sânge. O persoană sănătoasă are în jur de 150.000 – 450.000 trombocite pe microlitru de sânge integral. Cu ajutorul metodei actuale de preparare a PRP Plasmogelului, se poate obține un concentrat trombocitar de 3-7 ori mai mare decât volumul inițial sanguin.

Odată injectate în zona deteriorată, trombocitele încep să se degranuleze, eliberând factori de creștere benefici care stimulează angiogeneza (formarea de noi vase sanguine), fibroza (cicatrizarea) și sinteza colagenului.

Injectat imediat după naștere, PRP Plasmogelul este eficient pentru a preveni pierderile mari de sânge, durerile după naștere și garantează o rată mai mică a infecțiilor. De asemenea, aspectul estetic este îmbunătățit și vindecarea mai rapidă.

Așadar, cicatricile inestetice din zona perineului pot fi îndepărtate cu ușurință prin tehnica PRP, chiar și după mult timp de la naștere. Factorii de creștere eliberați de trombocite ajută la crearea de noi vase de sânge în timp ce regenerează țesuturile. Acest lucru are ca rezultat îmbunătățirea texturii pielii. Terapia cicatricilor postnatale prin injectări cu PRP Plasmogel minimizează sau elimină cicatricile prin stimularea celulelor țesutului conjunctiv numite fibroblaste și a celulelor epidermice numite keratinocite. Când aceste celule ale pielii sunt produse într-o cantitate mai mare, se creează colagen nou. Colagenul este o proteină care are rolul de a produce țesut cutanat nou și sănătos. Acest nou colagen produs în jurul locului de injectare înlocuiește țesutul cicatricial deteriorat pe măsură ce se dezvoltă. Pe măsură ce pielea este regenerată în zona afectată, cicatricile devin mai puțin vizibile.

by Diana Mihai, medic specialist obstetrică-ginecologie

și Andreea Panait, jurnalist medical

Pe data de 6 Noiembrie va avea loc cursul practic PRP în Stomatologie susținut de Dr. Ada Epistatu

Programul cursului: 10:30 – 18:30

Locație: Calea București nr. 74, Tunari (Ilfov-Bucuresti)

Taxa de participare: 2490 lei (TVA inclus)

TAXA ASIGURĂ:

Participarea la curs
O centrifugă XC 2415
O cutie de eprubete de 9 ml
Diplomă de participare

 

ÎNSCRIERE: 
📩cursuri@italtrade.ro
📞0736627525

*Locuri limitate
Respectăm toate normele de igienă și de siguranță împotriva răspândirii COVID-19
Numărul maxim admis de participanți la curs este 10 pentru a respecta normele de siguranță și de distanțare socială în condițiile actuale.